Rhodos

Vlindervallei en bijenmuseum

Welkom op Rhodos!
Rhodos
Monolithos en Fourni Beach
Rhodos-stad
Vlindervallei en bijenmuseum
Kastellos en Kamiros
Lindos
Rondje 'Zuid'
Contact en links

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Rhodos op www.passie-voor-reizen.nl

Vlinders en bijen

Insecten kennen we in vele gedaanten en velen hebben op de een of andere wijze een bijdrage aan deze schepping. De nuttige bijdrage van bijen staat niet ter discussie: zonder bijen is onze samenleving gedoemd te verdwijnen. Vlinders hebben ook zo hun rol in de bestuiving en daarmee de voortplanting van allerlei planten, struiken en bomen. Bovenal zijn ze vooral mooi.

Vlinders vind je volop op Rhodos. Zo ook in Petaloúdes, de vlindervallei. Eén soort komt daar in grote getale voor: de Callimorpha quadripuncta, ofwel de gestippelde harlekijn. Echter niet in oktober! Augustus is de maand dat ze naar deze vallei komen om te paren. De hoofdstudies van de vlinders in de vallei zijn uitgevoerd door de Duitse entomologist Reinhard Elger, die twee seizoenen lang de vlinders bestudeerde. De vlinders leven overal op de wereld waar dezelfde bomen als in deze vallei aanwezig zijn. De bomen, bekend als Liquidabar Orientalis, hebben een hars met een karakteristieke doordringende geur.

De vlinders leven de hele zomer in het dal en leggen hun eieren in de nazomer. In april komen de rupsen uit de eieren te voorschijn en verspreiden zich over het hele dal en in mei verpoppen ze zich, om tenslotte in begin juni als veelkleurige vlinders te voorschijn te komen. Met de ingang van de zomerhitte verlaten ze hun geboorte-oord en vliegen in de nacht naar de vallei, waar ze tot september blijven. Ze worden door de geur van het hars naar deze koele omgeving getrokken.

Er loopt een met kiezels verhard pad door de vallei, langs de beek, met aan beide zijden hekjes om de vele bezoekers op het goede pad te houden. Zelfs als er geen vlinders zitten, zoals in oktober, komen hier nog relatief veel toeristen. Het pad kent een aantal houten bruggetjes, watervalletjes en een beek waar zoetwaterkrabben in voorkomen. Wanneer er niet zoveel toeristen zouden komen, is het een leuk dal om door heen te lopen.

De vlindervallei valt een beetje tegen, hetzelfde geldt ook voor het bijenmuseum. Honing, pollen en was worden hier redelijk fabrieksmatig verwerkt. Imkers op Rhodos kunnen hier hun materialen komen kopen. Daarnaast kent het centrum een kleine tentoonstelling over bijenhouden op de Dodekanesos. Een klein museum met veel algemeenheden met betrekking tot de bijenhouderij en enkele typische kasten en korven.

Overal op het eiland kan je honing kopen, de productie is blijkbaar hoog. Heel lang kende Rhodos grootgrondbezit. Landloze boeren werken op de landerijen van de grootgrondbezitters. Bijenkasten konden ze overal neer zetten, vooral in de vrije natuur. Op deze wijze konden ze nog wat bijverdienen. De kennis van het bijenhouden is nog wijd verbreid. Wanneer je door de binnenlanden van Rhodos rijdt, zie je regelmatig enkele tientallen kasten met bijen staan.

Vanaf het bijenmuseum rijden we langs de westelijke rondweg richting Kamiros. Hier ligt een opgraving van ooit een belangrijke Hellenistische stad. Helaas is 5 oktober een dag waarop alle archeologische vindplaatsen gesloten zijn uit protest tegen de maatregelen die de overheid neemt om de financiën van het land weer op orde te krijgen. We staan dus voor een gesloten hek.

Via allerlei binnenwegen rijden we weer terug richting het hotel. Een deel van de route brengt ons door groene heuvels met schitterende uitzichten, een deel door een meer ruig gebied, veel rotspartijen en vooral veel planten en lage struiken en een deel gaan door een gebied, duidelijk aangetast door een stevige bosbrand. Tussen de zwartgeblakerde bomen komt de natuur weer volop terug.