JordaniŽ

Home
27-09: JordaniŽ
28-09: woestijnkastelen
29-09: Dode Zee, mount Nebo en Kerak
30-09: Petra!
01-10: Wadi Rum
02-10: Aqaba
03-10: snorkelen Rode Zee
04-10: Amman
Contact en links

Rondreizen in JordaniŽ

Bijbelverhalen, verloren steden, Lawrence of Arabia. JordaniŽ is een land met een rijke historie met twee van de meest spectaculaire hoogtepunten van het Midden-Oosten: Petra, de fascinerende stad van de NabateeŽrs en het schitterende woestijnlandschap van Wadi Rum. JordaniŽ is bovendien een van de meest gastvrije landen ter wereld, met een vreedzame bevolking.

map_jordanie.jpg

JordaniŽ

Het huidige JordaniŽ heeft een oppervlakte van 91.860 km≤ (ruim 1,3 maal het grondgebied van de Benelux). De kuststrook aan de Golf van Aqaba is slechts 30 km lang. In het koninkrijk JordaniŽ wonen ruim 5 miljoen mensen, waarvan ca. anderhalf miljoen in de hoofdstad Amman. Het oosten van het land is bijna leeg. JordaniŽ grenst aan SyriŽ, Irak, Saoedi-ArabiŽ en IsraŽl. De afstanden zijn kort. Het is maar 430 km van Ramtha in het noorden naar Aqaba in het zuiden. Van Amman naar Azraq in het oosten, is maar 103 km. JordaniŽ kan verdeeld worden in drie gebieden: de Westelijke Jordaanoever (heuvelland tot ca. 1000 m), het heuvelland ten oosten van de Jordaan (gem. hoogte 1200 m) en het oostelijke woestijnplateau, dat zich tot in SyriŽ en Saoedi-ArabiŽ uitstrekt.

De natuur wordt gekenmerkt door prachtige woestijn- en berglandschappen. In de uitgestrekte woestijnvlaktes in het oosten vind je pittoreske oases. Naar het oosten toe groeit er steeds minder. In het noordwesten van het land groeien pijn- en olijfbomen, ceders, eiken en cipressen. Deze zijn voor een groot gedeelte nieuw aangeplant. Vroeger had JordaniŽ uitgestrekte bossen. Deze zijn door roofbouw grotendeels verloren gegaan. De dierenwereld is beperkt, mede als gevolg van de ontbossing. In de lente en de herfst zie je nog wel eens groepen trekvogels. In de oases in het oosten leeft wat klein wild, zoals de gazelle, oryx en woestijnvos.

Artikelen

Bijbels JordaniŽ

JordaniŽ is net een groot openluchtmuseum waar je je waant in een Bijbelse film. Er zijn nog veel bezienswaardigheden die je herinneren aan de Bijbel en zijn verhalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Amman, waar koning David oorlog voerde tegen de Ammonieten. Maar ook bij Mount Nebo, Bethany en de Kings Highway vind je verhalen terug uit de Bijbelse geschiedenis. Ook voor de niet gelovigen onder ons is Bijbels JordaniŽ een prachtland om te bezoeken.

Stedentrip Amman

Amman is de hoofdstad van JordaniŽ en op het moment misschien wel de meest trendy en hippe stad van het Midden-Oosten. De stad is een prima plek voor een stedentrip of om te verblijven na een rondreis door het veelzijdige land. In de stad vind je goede restaurants, veel uitgaansgelegenheden, luxe designer-winkels en andere shopgelegenheden. Maar ook om cultuur te snuiven ben je in Amman op de juiste plek.

Arabische 'eenhoorn' niet meer op randje van uitsterven

De Arabisch oryx, een soort antiloop, is geen bedreigde diersoort meer. Het dier, waarvan wordt gedacht dat het verantwoordelijk is voor de eenhoornlegende, is nu geclassificeerd als 'kwetsbaar'. Nog nooit is een fokprogramma zo succesvol geweest, meldt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).
Lees verder ...

De site 'JordaniŽ' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.